Магически дробчета

By October 6, 2014Cooking Algorithms

Днес е един специален ден за кулинарни импровизации, но първо ще започна с малко предистория.

Малко история за любопитните 🙂

Миналата седмица си купих дробчета заедно с доста разнообразни зеленчуци с идеята да си ги наготвя и оползотворя по най-правилния начин. Но какво всъщност се получи? От ходене по мъките в Технически университет, борене с разни изпити и преподаватели + работа и няколко рожденни дни и партита, дробчетата бяха последното нещо, което ми беше на главата. И както може би се сещате отидоха на разходка до контейнера до вкъщи. Дано поне на някой да са му били полезни.

От няколко дни все си мисля за прослувутите дробчета, които евентуално ще направя и ще си хапна. Днес беше кулминационния момент в който просто не издържах и минах през студентското Фантастико, където напълних кошницата с разни продукти и бързо, потичвайки в дъжда тръгнах към вкъщи, нетърпелив да си сготвя и хапна.

Прибирам се вкъщи и какво да видя, Алекс се е развихрила в кухнята. Преобличам се набързо и запрятам ръкавите. Да му мислят дробчетата!magic pilars

Какви продукти са ви необходими?

  • 0.500кг. пилешки дробчета
  • Японски соев сос на око (може би около 15-20мл.)
  • Лъжица и половина мед (Меда на Алекс е препоръчителен – за контакти пишете кометар под поста)
  • Две големи глави лук

За декорация – препоръчително е за вкуса на ястието. Все пак външния вид е първата оценка на човека за храната

  • Едри и вкусни маслини
  • 1 лимон
  • Няколко листа май’даноз
  • Едрозърнеста горчина
  • Бира или вино са препоръчителни за доброто усвояване на ястието

Нека минем към алгоритъма…

Като за начало да не забравите да си измиете дробчетата! #WCEU 😀 След като минете тази важна стъпка ги слагате за известно време в смес от соевия сос и меда, като ги овъргаляте яко в нея. През това време нарязвате лука на големи полушайби. Тук е задължително да пророните няколко сълзи иначе рецептата няма да бъде успешна. След като нарежете лука, го слагате и него при останала смес. През това време може да сложите тигана на огъня с малко зехтин на дъното. Не знам дали ще успеете, но аз отделих лука от дробчетата и соса и го сложих първи да се пържи на сгорещения зехтин. След като из цялата стая започне да мирише на лук, можете да сложите дробчетата в тигана.

Магията?

Идва ред на търпнието и правилния момент. Следва един цикъл от бъркане, чакане, псуване, бъркане, чакане псуване и така докато ви писне и коремът ви започне да изразява собственото си мнение за ситуацията. Един капак също върши работа за известно време. Тук най-важното е да уцелите момента, хем лука да е златист и все още хрупкав, и в същия момент дробчетата да са рохки. Какво значи рохки дробчета? Ами да са леко мекички и не сурови. Това няма как да ви го обясня, въпрос на чувство.

Накрая поставяте по няколко маслинки и резенче лимон, по желание стръкче зеленина в чинията. Сервирате ястието горещо, току що излязло от тигана. Горчицата е добавка за ценители.

Bon Appetito! Eat for fun and code.

Leave a Reply