Инвестирай във ваканция, зарежи новия IPhone

By April 6, 2014NLP and Psychology

Причините да започна да пиша тази статия е че отскоро ми се ходи на най-различни места по света и Марио, покрай когото чух толкова различни истории, че се замислих, дали парите, които давам за материални неща нямат много по-добро предназначение. 😀

cliff(1)Последно време се срещам с доста различни хора и едно от нещата които са ми направили впечатление е, че желанията на повечето са да си купят нов телефон, нов компютър, таблет или кола… Преди време и аз бях до голяма степен така, може би все още съм, но когато си купувам нещо доста се замислям дали имам нужда от него и дали нещо по евтино няма да ми свърши същата работа. В момента най-голямо желание имам да отида на места, който никога не съм посещавал и да се срещна с хора от най-различни култури.

Мисля си, че много от хората надценяват своите вещи и подценяват преживяванията си. Ако ви питам кое от двете помните с повече детайли, последната ваканция на която отидохте или мобилния телефон или колата която си купихте? Кой от двата спомена ви доставя повече радост и хубави емоции? Богатството не се състои в притежанието на разни вещи, а начина по-които ги използваме.

Причини да изберете преживяване пред дадена вещ.

Замисляли ли сте се защо всички са толкова развълнувани когато мислят за новото Audi или IPhone, който ще си купят и в последсвие след покупката разбират, че вълнението и радостта от нея изчезва толкова бързо. Мислите си, че новите покупки ще ви направят по-щастливи? Вълнението е само до момента на покупката.

1.Обичаме да си сравняваме вещите, а преживяванията – те всички са хубави.

Купуването на материални неща е много по-сложно от купуването на преживяване. Много повече време и по-голям стрес ще ви донесе купуването на нова кола от избирането на дестинация за почивка или ресторант в които да отидете на вечеря.
Това е така понеже е много лесно да се сравняват материални неща, отколкото дадени преживявания. Преди покупката се тревожим много повече, защото искаме да направим най-добрия избор. Но мъчението не приключва със покупката, защото вие все пак продължавате да срявнявате обекта и да се чудите дали сте направили най-добрия избор, който сте имали на разположения, което ви кара да се чувствате много по-малко доволни от покупката.

2.Хубавите спомени, които разказваме с толкова ентусиазъм.

couple-tour

Второто причина е, че материалните неща се амортизират, а преживяванията се подобряват с течение на времето. Лесно можете да си спомните чувството, от онова фантастично лято от детството ви. Можете да си представите радостта и топлото слънце, но е много малко вероятно да си спомните какво точно сте правили миг по миг. Дори и някой дни да са били скучни, вие просто не ги помните.

3.Социалния елемент в преживяванията

Преживяванията насърчават социалните взаимоотношения, които от своя страна водят към повече щастие. Другото интересно е, че хората са много по-социално настроени да обсъждат своите преживявания от новите покупки. Хората, които говорят за новата си кола или телефон са доста по-скучни от тези, които говорят за своите ваканции.

skywalker

Най-хубавото на преживяванията е, че те държат жив. Едно е да  гледаш клипчета и снимки в интернет,  друго е да се изкачиш на върха на някоя планина или да застанеш до отгромен водопад и да се наслаждаваш на гледката. Няма нищо общо нали?

Понякога вещите могат да помогнат за повече преживявания. За пример, новия мотоциклет може да те закара на най-различни места. Това е така, но се фокусирайте повече върху преживяванията, защото могат да ви донесат повече удовлетворение.
Намерете най-добрия баланс, който да работи във ваша полза и просто be happy…

One Comment

  • Варна says:

    Съгласен съм на 100 процента с казаното от теб. Мразя материалистите. Никой нищо не е занесъл отвъд, спомените остават хора……….. оставете тия скъпи тъпотии.

Leave a Reply