Създаване и управление на онлайн репутация

By September 7, 2012Marketing and SEO

В днешния забързан свят практически всеки има свой собствен профил или блог в интернет пространството, независимо дали е личен или професионален. Съдържание се отразява положително за нас и влияе на мнението на хората за нас. Това е особено вярно в бизнеса. Интернет е може би най-големият инструмент за реклама на вашите продукти. Вашата репутация ще се разнася от уста на уста много бързо в мрежата. Как да изградите и подържате репутация? Как клиентите ви да са щастливи? Отговорите на тези въпроси са, че трябва да следвате няколко съвета и да бъдете много внимателни. Един доволен клиент може да публикува положително мнение за вас и да вдигне значително вашата репутация, но в същото време един неблагоприятен отзив на клиент може да ви срине. За да предотвратят това много от големите корпорации управляват и защитават своята репутация, като използват услугите на специализирани в тая сфера компании. Но какви стъпки трябва да предприемете за да запазите репутацията си неопетнена, ако сте собственик на малък бизнес или имате личен блог?

Създаване на собствена марка/бранд

Ако търсите работа и планирате да публикувате вашата автобиография онлайн, бъдете сигурни, че вашето резюме ще създаде положително впечатление за вас. Ако имате профил в социални мрежи или блог, уверете се, че там има само добро съдържание за вас. Вашият бъдещ работодател може да ви потърси в интернет и да се повлияе от постовете или сниките във вашия профил. Не е добра идея вашите пиянски снимки да са публични. Първото впечатление е много важно. Никога не лъжете за себе си в блог. Предлагайте само полезно за читателите съдържание. Осигурявайте провокиращо и висококачествено съдържание. Това ще помогне не само за израстването ви в дадена област, но ще се класирате по-добре в търсачките. Не разкривайте твърде много лична информация за себе си.

Ако сте собственик на бизнес, просто се уверете, че вашият сайт съдържа цялата информация за вашите продукти и услуги. Непълната информация може да направи потенциалния клиент нещастен и той да напусне вашият сайт и да atoledo.com се насочи към конкурентите ви.

  • Показвайте всички положителни отзиви за вашите продукти, чрез линкове към тях.
  • Стартирането и подържането на блог ще ви помогне да взаимодействате с клиентите.
  • Бъдете сигурни, че сте направили страница на вашият бизнес във всички социални мрежи.
  • Привличайте читатели към вашия сайт, като питате приятели и партньори за предоставяне на връзки до съдържанието на сайта или блога ви.

Това е чудесен начин за увеличаване на броя на хората, посещаваши страницата ви и използването на вашите услуги и продукти.

Дизайн

Проектирането на вашия сайт също има голям ефект върху онлайн репутацията ви. Ако сте HTML и CSS експерт и имате добра страница, която да привлича читателите ще се отрази благоприятно на бизнеса ви. Гледайте сайта ви да е прост и лесно да се достига до всички страници. Прекаленото съдържание, изскачащите прозорци и многото реклами могат да отблъснат потребителите. Бъдете внимателни и стилни.

Проверявайте какво говорят хората и им отговаряйте

Пазете своята репутация чрез постоянно наблюдение. Всеки ден проверявайте коментари, мнения и публикации написани за вас, вашите услуги или продукти, независимо дали са положителни или отрицателни. Ако намерите отрицателно мнение, опитайте се да се свържете с човека и да се извините и да оправите нещата. Начинът по който разглеждате жалбите си ще се отрази на вашия бизнес. Никога не оставяйте клиента си недоволен. В същото време ако клиент е публикувал положителен коментар му благодарете за това и му се отплатете. Наблюдавайте и отговаряйте на коментари и публикации всеки ден, така че да можете да се погрижите за негативните коментари, преди да са започнали да опетняват вашата онлайн репутация.

Създавайте контакти с хора със сходни интереси

Това е изключително важно. Ако не сте изградили и поддържате контакти с хора, които имат същите или подобни професионални интереси, можете да загубите много. Направете нещо по въпроса! Предимството е, че можете да споделяте много информация онлайн, с хора, които са в подобен бизнес. Съпоставяне или обединяването на силите с вашите бизнес партньори или други специалисти в същата област в крайна сметка ще ви донесе само плюсове и най-важното увеличаване на трафика на вашия сайт.

Оптимизация за търсачки

Друго важно нещо в онлайн репутацията е да подържате качествено и уникално съдържание, което привлича хората. Ако информацията ви е невярна или копирана търсачките като Google, Bing, Yahoo могат да ви санккционират и да ви изхвърлят от топ позициите си. Тук е мястото където се намесва и оптимизацията за търсачки (SEO). Използвайте техниките за вътрешна и външна оптимизация разумно и внимателно. Подържайте вашият сайт без грешки, с уникално съдържание и валиден код. Никога не поставяйте линкове, които сочат към уебсайтове, които съдържат спам или злонамерено съдържание.

Да имате онлайн репутация е много важно в днешно време. Това помага за популярността на марката ви и привличането на правилната аудитория. Доброто съдържание ще подобри потока от клиенти към вашия сайт. Изграждането на онлайн репутация отнема време и след като я изградите е също толкова важно и да я управлявате. С добра репутация и голям поток от посетители можете да се радвате на дългосрочни отношения с тях и в крайна сметка подобряване на продажбите.

Leave a Reply